Hur stor bör min dörrskylt vara?

Det finns mycket att fundera kring, när man blir tvungen att skaffa en skylt till sin ytterdörr. En av funderingarna är vilken storlek skylten ska ha. Då är det enkelt att fråga sig, från vilket avstånd ska skylten vara läsbar. Oftast brukar man inte behöva läsa en dörrskylt på så långa avstånd, men är det många hushåll och således många dörrar bredvid varann, kan det vara klokt att ha en lite större storlek på sin skylt.

Några som tycker detta är extra viktigt är företag, som kanske ligger efter en gågata. Dom vill såklart vara så synliga som möjligt och väljer därför en större och tydligare dörrskylt. Om du själv ska köpa en skylt till din ytterdörr, så brukar man oftast inte behöva en så stor skylt. Här är det viktigare att skylten passar ihop med din dörr och ditt hus eller lägenhet.

En del skyltmodeller brukar vara gjutna och här är valen inte så många vad gäller storlek. Men en del av dessa dörrskyltar är anpassade för till exempel toalettdörrar och dom är allt som oftast mindre än vanliga skyltar. På en toalettdörr krävs det inte heller att skylten måste läsas från ett långt avstånd och kan därför vara lite mindre.

En annan aspekt som avgör skyltens storlek är vad som ska graveras på dörrskylten. Det kanske ska stå välkommen till familjen och under på en eller två rader namnen på familjens medlemmar. Då krävs det att skylten har en sån storlek att du får plats med all denna text. Om du väljer en mindre dörrskylt och ska skriva mycket på denna, så blir gravyren väldigt liten och svår att läsa.

Sedan kan det vara så att det tidigare har suttit en dörrskylt på din dörr och du brukar färgen vara annorlunda just på detta område. Så för att slippa måla om hela sin dörr, så använder man en större skylt än den som satt där tidigare och på så sätt täcker över färgskiftningarna på dörren.

Se din skylt som ett smycke och en del av din dörr och utifrån det kan du enklare bestämma en storlek som passar.